האם ניתן להכשיר צוואה בכתב יד שלא נחתמה על ידי המצווה?

ספטמבר 10, 2024

ככלל,  סעיף 19 לחוק הירושה, תשכ"ה- 1965 (להלן: "חוק הירושה")קובע:

"צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו"

סעיף 25(א) לחוק הירושה קובע כדלקמן:

"25. (א) התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, לפי העניין, ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בסעיפים 19, 20, 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור."

בהליך שהתקיים בבית המשפט לענייני משפחה בחדרה נתגלעה מחלוקת בעניין פרשנות צוואה. המצווה כתב בכתב ידו כי יעניק את כל רכושו לביתו. אולם הצוואה לא נחתמה.

בהמלצתי, הגשנו בקשה לצו קיום צוואה, לפיה הבת הינה הזוכה על פי צוואה זו לאחר שאחיה הביולוגי הסתלק לטובתה מהעיזבון.

בן אחר של המצווה (אח חורג) הגיש התנגדות לרשם הירושה במסגרתה טען כי מאחר והצוואה לא נחתמה הרי שלא ניתן להכשירה. ולכן לדידו, הוא והבת צריכים לרשת על פי חוק הירושה בחלקים שווים ביניהם.

בדיון שהתקיים בתיק, קבע בית המשפט הנכבד כי על פי סעיף 25(א) לעיל, והפסיקה החדשה בעניין, ניתן להכשיר את הצוואה שהמצווה כתב כצוואה בכתב, תוך שהמליץ לנתבע להסכים להצעה לפיה הבת תהיה הזוכה על פי הצוואה וכי הבן החורג יקבל כ- 20% בלבד מרכוש האב.

בסופו של יום ניתן צו קיום צוואה ופסיקתא בהתאם לאמור.

המידע הכלול במאמר הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ולא מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני. כל המסתמך על הכתוב מבלי לקבל ייעוץ משפטי פרטני עושה זאת על אחריותו בלבד.

דילוג לתוכן